poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Makaron z polędwiczka i kurkami na winie

1 mała polędwiczka wieprzowa - na 2 osoby
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół szkl wina białego wytrawnego
pół szkl śmietanki 30 %
pół pęczka natki z pietruszki
200 g kurek
makaron np tagliatelle lub penne
sól, pieprz, tymianek
masło klarowane do smażenia
tarty parmezan do podania

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Polędwiczkę pokroić na plastry ok 1 cm grubości Rozgrzać patelnię z masłem klarowanym. położyć  plastry mięsa i obsmażyć z obu stron na złoto. Dodać cebulę i czosnek gdy mięso będzie się smażyć na drugiej stronie. Dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Całość smażyć razem przez 2-3 min. Dodać wino i nieco odparować sos. W międzyczasie ugotować makaron. Do sosu dodać przyprawy, natkę z pietruszki i śmietanę, wymieszać i dodać makaron. Całość wymieszać i podawać z tartym parmezanem i winem które było używane do sosu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz