Ryż na mleku
Pół szkl sypkiego, surowego ryżu wypłukać i zalać 3 szkl mleka. Dodać cukru do smaku i razem gotować często mieszając. Uwaga ryż potrafi się przypalić co zupełnie psuje smak zupy. W razie przypalenia, należy przestać mieszać i przelać szybko do drugiego garnka, zostawiając co przypalone na dnie. Zupkę można doprawić wanilią, najlepiej laską lub cynamonem.
Gotując nawet ryż do obiadu zawsze dodaję 1/3 części mleka a 2/3 wody. Jest on wtedy bardziej delikatny. Oczywiście myślę tutaj o gotowaniu ryżu sypkiego, bo ryż w woreczkach niby taki sam, ale smakuje o wiele gorzej...Aby ryż do obiadu był sypki gotuje wcześniej wodę i na 1 szkl wypłukanego ryżu daję 2 szkl wrzątki, 1 szkl mleka i gotuję bez przykrycia mieszając widelcem.
Kluski lane na mleku
To smaki mojego dzieciństwa. Mleko ( ok 3 szkl) należy wstawić na gotowanie, a w tym czasie zrobić ciasto na kluseczki. Należy wziąć 1 jajko, 3 łyżki wody, szczyptę soli i mąkę i całość wyrobić szybko łyżką na gęstość gęstej śmietany mniej więcej - może być gęstsze. Ciasto nie powinno być jednolite. Taką papkę wlewamy małym strumieniem na gotujące się mleko i powoli mieszamy - delikatnie. Po wlaniu całości zamieszać i wyłączyć płomień. Całość dosłodzić. Gdy ciasto będzie zbyt rzadkie zamiast klusek będzie jednolita papka o takim samym smaku :)
Kasza na mleku
Podobnie jak ryż możemy ugotować kaszę. Najczęściej robię gryczaną, może być też jaglana.
zacierka
Mleko zagotować, a w między czasie wziąć mąkę i wbić do niej jedno jajko, całość rozrobić palcami tak aby powstało coś podobne do kruszonki. Wrzucić do gotującego się mleka. Gotować ok 15 min. Dosłodzić
kluski rwane
Z 1 jajka, wody i mąki wyrobić dość stałe ciasto - nieco rzadsze jak na chleb. Rwać male kawałki i wrzucać do gotującego się mleka, gotować ok 15 min, dosłodzić lub dosolić w zależności czy ma być na słodko czy na słono.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz