niedziela, 25 listopada 2012

wytrawny tort z wiśniami i kawą

1 i 1/3 szkl mąki
1/4 kostki masła
3 łyżki kakao
5 jajek
3 łyżeczki mielonej kawy
1 1/4 szkl cukru
pół szkl mąki ziemniaczanej
1 tabliczka gorzej czekolady
1 słoik wiśni z kompotu
3 łyżeczki żelatyny
2 szkl śmietany 30%
20 dag twarożku śmietankowego

Jajka ubić z 3/4 szkl cukru i stopionym masłem. Kawę zalać 4 łyżkami wrzątku, po kilku minutach przecedzić i dodać do jajek. Odłożyć 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, a pozostałą wymieszać z mąką pszenna i kakao. Wsypać do utartych jajek i wymieszać mikserem. Ciasto piec od 30 min w 180 st C. Wystudzić i przeciąć na 3. Zagotować kompot i zagęścić pozostałą mąką ziemniaczaną. Gorące wyłożyć na czekoladowy placek i przykryć kolejnym. Śmietanę ubić z resztą cukru. Żelatynę rozpuścić. Do śmietany dodać twarożek i delikatnie wymieszać. Połowę rozsmarować na cieście i przykryć 3 plackiem. Stop czekoladę, wymieszać z resztą masy. Rozsmaruj na cieście i udekoruj np kandyzowanymi wiśniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz