środa, 12 marca 2014

krem brulee

Crème brûlée chodził za mną od dawna...

400g śmietanki 36 %
3 łyżki cukru białego
4 żółtka
laska wanilii
cukier brązowy




Śmietankę mocno przygrzać z ziarnami wanilii. Wydrążona laskę też dodać. Masę ogrzewać powoli często mieszając, bo potrafi się przypalać. nie gotować. Odstawić do przestygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Należy do robić ręcznie. Mikser spieniłby żółtka, a jest to niepożądane w tym deserze. Do utartych żółtek dodawać po łyżce przestygniętą śmietankę - cały czas mieszając. Gotową masą napełniać, w których deser będzie pieczony. Piec w kąpieli wodnej w temp 150 st C ok 40 min. Po upieczeniu wstawić do lodówki aby były mocno zimne. Posypać cukrem brązowym i przypiec palnikiem lub wstawić pod nagrzany grill na 3-4 min. Wyjąć, poczekać minutkę, aby karmel nie poparzył nam języka :) Gdy stworzy się skorupka to znak, że można jeść....To jest absolutnie coś co uwielbiam.... 

Mój cukier brązowy był bardzo ciemny - stąd taki kolor po przypaleniu go pod grillem.


1 komentarz: