sobota, 1 marca 2014

wołowe roladki (w garnku rzymskim)

1 kg ligawy wołowej
20 dag wędzonego boczki
6 średnich pieczarek
1 cebula
puszka krojonych pomidorów
szklanka soku pomarańczowego
sól, pieprz



Pieczarki i cebulę drobno pokroić i przysmażyć razem. Mięsko umyć, wytrzeć do sucha i pokroić na plastry - mi wyszło 8. Boczek pokroić na cienkie plasterki. Mięsko roztłuc młotkiem posypać sola i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa rozłożyć boczek i pieczarki z cebulą. Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Obsmażyć z każdej strony na dużym ogniu. Garnek rzymski namoczyć w wodzie przez pół godziny. Układać w nim roladki. Polać je pomidorami i sokiem. Doprawić sola i pieprzem. Garnek przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Piec ok 3 godzin aż roladki będą miękkie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz