niedziela, 1 czerwca 2014

sałatka Cezara

sałatka rzymska lub lodowa
piersi z kurczaka
czerwona cebula
pomidory ( opcjonalnie)
sól, pieprz, oliwa, czosnek


sos:

2 żółtka
50 ml oliwy z oliwek
1 cytryna
3 ząbki czosnku
sól, pieprz


Kurczaka zamarynować w soli, pieprzu, czosnku i oliwie. Usmażyć i pokroić w paski. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, cebulę w krążki, pomidora w grubą kostkę. Warzywa wymieszać.
Przygotować sos : Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy, czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać aż powstanie jednolity  sos.

Na warzywach ułożyć kurczaka i polać sosem. Podawać z grzankami lub tak jak na zdjęciach z czosnkową bagietką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz