poniedziałek, 16 czerwca 2014

zielona zupa z groszkiem i szpinakiem

Ostatnio w pewnej azjatyckiej restauracji jadłam taka zupkę...Była aromatyczna, lekka, ale przy tym rozgrzewająca, lekko pikantna. Postanowiłam ugotować własną wersję


2 pietruszki
2 marchewki
200 g zielonego groszku cukrowego
15 dag świeżego szpinaku
2 cm imbiru
papryczka chili
3-4 łodygi selera naciowego lub kawałek korzenia
liście pora
liść laurowy
Ziele angielskie
makaron nitki np ryżowy


Najpierw ugotować wywar - marchewkę i pietruszkę obrać i przekroić na pół. Imbir drobno pokroić. Dodać seler, por i chili. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować ok 1 godz. Zielone części wyrzucić a korzenie pokroić w kostkę i dodać do wywaru , doprawić solą i pieprzem. Groszek i szpinak sparzyć na sicie wrzątkiem. Makaron ugotować. Wszystko dodać do wywaru i podawać.

Fajna rozgrzewająca zupa...Dobra na drugi dzień po imprezie...Bulion ugotowałam w większej ilości i zamroziłam. Na pewno, w jakiś poranek postawi nas na nogi....








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz