niedziela, 1 czerwca 2014

zapiekanka z ciastem w glinianej foremce

0,5 kg mielonej wołowiny
2 cebule
seler naciowy 3-4 łodygi
2 średnie pomidory
1 cukinia
sól, pieprz
oregano bazylia

ciasto:

3 szkl mąki
1 szkl wody
sól
3 łyżki oliwy


Ciasto zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.

Warzywa pokroić, cebulę drobno. Rozgrzać patelnię, wrzucić cebulę, potem mięso i seler. Cukinię i pomidor na końcu. Doprawić do smaku.

Ciasto podzielić na 4 części - 2 większe i 2 mniejsze. Wszystkie rozwałkować. większymi wylepić dni i boki foremek. Wyłożyć farsz i przykryć mniejszym kawałkiem ciasta. Piec ok 30 min w 170 st C


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz