niedziela, 4 grudnia 2016

łazanki z kapusta

500 g kapusty kiszonej
Mała główka kapusty białej
500 g makaronu łazanki
duża cebula
200 g boczku wędzonego
300 g kiełbasy
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie


Kapustę biała poszatkować, zalać wrzątkiem i gotować 5 minut. Kapustę kiszoną pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę  pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć za złoto. Dodać cebulę i oba rodzaje kapusty. Doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Dusić razem ok 10 min. Łazanki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Łazanki dodać do kapusty. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku ok 40-450 min w 180 st C.
Nie należy odlewać tłuszczu z boczku i kiełbasy. To danie potrzebuje tłuszczu inaczej całość będzie sucha




3 komentarze:

  1. Moje ulubione danie z dzieciństwa, które teraz pojawia si,ę niestety co raz rzadziej- sama nie wiem czemu!
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A robi się szybko. Często mrożę kapustę z kiełbasą. Potem tylko gotuję łazanki i do piekarnika.

      Usuń
  2. Pysznie i domowo. Zrobiłam się bardzo głodna :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń