niedziela, 4 grudnia 2016

Ciasto czekoladowe z gruszkami


250 g miękkiego masła
250 g cukru
6 dużych jajka
200 g migdałów
300 g gorzkiej czekolady
200 g mąki pszennej tortowej
1/4 łyżeczki pasty waniliowej

5-6 gruszek



Migdały zmielić blenderem. Masło utrzeć z cukrem na gładka masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać pastę waniliową, wymieszać. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (proszę uważać, żeby jej nie przypalić).  Ciepłą czekoladę dodać do maślanej masy i wymieszać mikserem. Dodać zmielone migdały oraz mąkę i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Gruszki obrać i przekroić na pół. Ułożyć na cieście. Piec ok 50-60 min w 180 st C - do suchego patyczka.

Uprzedzając pytania to przepis na dużą prostokątna blaszkę :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz