niedziela, 4 grudnia 2016

chleb pszenny na zakwasie


























Ten chleb w ostatnim czasie jest hitem w moim domu i niestety pomimo kilku prób ciasto chlebowe
nie toleruje dodatku mąki żytniej. Chleb żytni lub żytnio-pszenny robimy według tego przepisu : http://ekologicznakuchnia.blogspot.com/2012/12/chleb-zytni-na-zakwasie.html





Zakwas żytni
4 łyżki maki żytniej
4 łyżki wody
Mąka pszenna chlebowa ok 3 szklanki
350 ml wody
czubata łyżeczka soli

Zakwas, mąkę żytnią i 4 łyżki wody wymieszać i zostawić na 10-12 godzin. Po tym czasie połowę zakwasu odłożyć na następne pieczenie. Do pozostałego zakwasu dodać mąkę, wodę i sól. Całość wyrobić na zwarte ciasto, które będzie odchodzić od reki - polecam mikser ok 10 min. Takie ciasto odstawić na 6-8 godzin. Po tym czasie złożyć ciasto w bochenek i włożyć do formy, w której będzie się piekł. Tak powinien postać jeszcze 2 godziny. Pieczemy 20 min w 200 st C, potem 40-50 min w 170 st C.

Jeśli chcecie piec chleb w garnku rzymskim trzeba piec go 15 min dłużej






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz