piątek, 7 czerwca 2013

Belona pieczona z warzywami

1 ryba na osobę
cytryna
świeże liście mięty
papryka
cebula
pieczarki
marchewka
sól, pieprz
2 ząbki czosnku



Ryby umyć, nie trzeba skrobać, bo nie mają łusek. Do brzucha napchać mięty i cytryny i ułożyć w naczyniu do pieczenia. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę i ułożyć obok ryb. Całość posolić i popieprzyć. Przykryć szczelnie i piec ok 40 min. Potem odkryć i piec jeszcze 10 min. Czas pieczenia na 4 ryby.

2 komentarze:

  1. Rewelacja! Mój mąż wczoraj przywiózł 3 belony i zrobiłam według tego przepisu. Dużo ości, ale pycha. Teraz jedzie po kolejne, bo bardzo nam smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałem jeszcze chyba okazji jeść tak podanej ryby ale jak widzę to faktycznie prezentuje się ona bardzo apetycznie. Również bardzo chwalę sobie produkty rybne z https://mowisalmon.pl/produkty/ gdyż wiem jak istotna jest kwestia samej ryby.

    OdpowiedzUsuń