środa, 19 czerwca 2013

gazpacho z pomarańczą

4 kromki jasnego chleba
6 dużych dojrzałych pomidorów
2 papryki
1 cukinia
2 cebulki
3 ząbki czosnku
1/4 szkl oliwy
2 łyżki octu winnego
sos tabasco
sól, pieprz
1/2 szkl soku z pomarańczy
natka z pietruszki
bazylia

Z chleba odciąć skórkę i pokroić w kostkę. Miąższ chleba rozdrobnić i zalać oliwą, octem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. pozostawić na pół godziny. Pozostałe warzywa umyć i niezbyt starannie pokroić. Nie obierać ze skóry poza cebulą. Przecież w skórce jest najwięcej witamin i błonnika. Dodać pozostałe składniki poza skórka z chleba. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Zupę dosmakować i schłodzić. Pozostałe skórki z chleba przyrumienić na patelni na złoto i posypać nimi zupę na talerzu. Wspaniałe na upalne dni - alternatywa dla chłodnika z botwiny, której osobiście nie znoszę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz