czwartek, 6 czerwca 2013

rolada szpinakowa z łososiem

200 g łososia wędzonego
200 g chudego twarogu
1 łyżeczka chrzanu
500 g szpinaku
6 ząbków czosnku
4 jajka
sól, pieprz


Szpinak umyć i przysmażyć aż zwiędnie. Odcisnąć wodę na sicie. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku. Z jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do szpinaku i wszystko razem zmiksować z solą i pieprzem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z musem szpinakowym. Dużą blaszkę (taką na szerokość piekarnika) wyłożyć papierem i rozsmarować na niej masę. Piec w 180 st C ok 20 min.
Twarożek wymieszać z chrzanem. Chrzan można zastąpić czosnkiem, cebulką, pieczarkami lub po prostu pominąć. Gdy ciasto szpinakowe się upiecze i przestygnie rozsmarować na nim twarożek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć roladę. Schłodzić ok 2 godz przed krojeniem. Super smakuje z sosem koperkowym .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz