piątek, 7 czerwca 2013

Ryżowe kulki z mięsem mielonym

To przepis bardzo dietetyczny. Jeśli użyć brązowego ryżu zdrowiej już się nie da. Ponieważ moi domownicy nie zjedliby ciemnego ryżu, u mnie była wersja z białym.

Szklanka ryżu surowego
500 g mielonego mięsa drobiowego najlepiej z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
duży pęczek koperku
cebulka dymka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
3 jajka


Warzywa zmielić w malakserze lub zetrzeć na tarce. Koperek drobno posiekać. Ryż wypłukać i ugotować w 2 szkl wody. Gdy ryż przestygnie wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładka masę. Formować duże kule i układać je w naczyniu żaroodpornym lub garnku rzymskim. Wlać niewielką ilość wody na dno i piec w piekarniku ok 1 godz. Podawać z sosem koperkowym na jogurcie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz