niedziela, 1 czerwca 2014

bagietki czosnkowe

4 szkl mąki
1 szkl mleka
50 g masła
3/4 szkl wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
20 g drożdży
6-8 ząbków czosnku
2 gałązki natki pietruszki
oliwa


Czosnek drobno pokroić, wymieszać z posiekaną natką i oliwą. Z pozostałych składników wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować i zwinąć w ciasny rulon. Naciąć skośnie każdą bagietkę i posmarować oliwą z czosnkiem i natką. Piec ok 20 min w 200 st C



2 komentarze:

  1. Uwielbiam pieczywo z czosnkiem! Ja nadzienie czosnkowe robię z masłem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :-) z chęcią wypróbuje :-)

    Zapraszam również do mnie i do udziału w konkursach :-)
    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń