sobota, 29 czerwca 2013

dżem agrestowo-truskawkowy

1 kg agrestu najlepiej różowego
2 kg truskawek
1 kg cukru
łyżka soku z cytryny
2 op cukru waniliowego











Owoce umyć i odszypułkować. Agrest wsypać do dużego rondla, podlać wodą i przykryć. Gotować ok 15 min najlepiej na płytce aby się nie przypaliło. Po tym czasie potraktować agrest tłuczkiem do ziemniaków (ma to wyglądać jak na zdjęciu nr 1) i dodać truskawki (zdjęcie nr 2) Gotować razem odkryte aż truskawki zaczną się rozpadać (zdjęcie nr 3) Dodać cukier i gotować aż się rozpuści. Teraz można zrobić próbę gęstości. Ja do tego celu wkładam na kilka minut talerzyk do zamrażarki żeby się dobrze schłodził. A potem na taki zimny talerzyk kładę porcję dżemu. Gdy przestygnie i nie spływa z talerzyka, to znaczy że gęstość jest odpowiednia. Gdyby bardzo płynął należy dodać sok z cytryny. Gorący dżem przekładać do słoiczków i od razu zamykać. Postawić do góry dnem aż do przestygnięcia.
zdjęcie nr 1

zdjęcie nr 2

zdjęcie nr 3

próba z talerzykiem

2 komentarze: