środa, 14 sierpnia 2013

Indyjski sos zielony

Kilka razy w indyjskiej restauracji jadłam zielony szpinakowy sos z kostkami sera. Postanowiłam odtworzyć ten smak.


400 g indyka
600 g mrożonego szpinaku liście
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
mielona kolendra
mielony kardamon
sól, pieprz
kmin rzymski ziarna
chili
kurkuma
kawałek świeżego imbiru
100 g jogurtu naturalnego

Rozgrzać łyżkę oleju na patelni i dodać przyprawy. Uważać aby się nie przypaliły. Dodać cebulę, czosnek i imbir pokrojone w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać szpinak, gotować aż woda odparuje. Zawartość patelni przełożyć do malaksera i dokładnie zmiksować,doprawić do smaku i dodać jogurt. Na tej samej patelni usmażyć indyka pokrojonego w kostkę. Gdy z obu stron będzie złoty zalać sosem i dusić razem 10 min. Podawać  z ryżem ugotowanym z ziarnem kardamonu i gwiazdką anyżu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz