sobota, 10 sierpnia 2013

rogaliki na słono z szynką

W starej książce kucharskiej babci znalazłam przepis na ziemniaczane słone ciasto. Wymyśliłam farsz z tego co było pod ręką i tak powstały rogaliki na słono


500 g ugotowanych ziemniaków
500 g mąki pszennej
200 g masła
200 g gęstej śmietany
sól, tymianek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100 g szynki

zioła prowansalskie
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
cebulka



Z ziemniaków, mąki,śmietany, masła, proszku do pieczenia, soli i łyżeczki tymianku szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Cebulkę pokroić i zeszklić na patelni. Pozostałe składniki wrzucić do malaksera wraz z cebulą i zmiksować na farsz. Ciasto rozwałkować na 3-4mm i wykrawać trójkąty. Nadziewać je farszem z szynki i zwijać. Piec w 200 st C ok 15 min. Przed pieczeniem można posypać czubricą, kminkiem itp....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz