czwartek, 29 sierpnia 2013

tarta z kurczakiem i gruszką

Rozpoczął się okres gruszkowy, a to jeden z moich ulubionych owoców :)
Farsz:
2 twarde gruszki
10 dag pieczarek
300 g filetu z kurczaka
2 małe cukinie lub 1 duża
1 mała cebula
2 jajka
200 ml śmietany
sól, pieprz, chili


Ciasto:
250 g mąki
120 g masła
2 żółtka
szczypta soli


Ciasto szybko zagnieść i włożyć do lodówki. Kurczaka pokroić w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki, gruszkę i cukinię pokroić w plasterki. Cebulę zeszklić i dodać pieczarki, dusić razem aż woda odparuje. Kurczaka szybko obsmażyć na złoto. Przestudzić składniki. W tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć je do formy. Wyłożyć z wierzchu papierem i wysypać fasolę lub ciężarkami do pieczenia. Piec ok 15 min. Ze wszystkich składników przygotować farsz, doprawić do smaku. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec razem ok 30 min.

1 komentarz:

  1. Dzień dobry,
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
    Pozdrawiam serdecznie

    Magdalena Popik.

    OdpowiedzUsuń