sobota, 10 sierpnia 2013

indyk z ananasem w sosie imbirowo-cytrynowym

700 g filetu z indyka
puszka ananasa
400 g jogurtu naturalnego
łyżka mąki pszennej
2 liście kafiru
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
1 cebula
0,5 łyżeczki curry
chili, słodka wędzona papryka kolendra
skórka z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
mały pęczek mięty



Cebulkę drobno pokroić, zeszklić na patelni, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso i smażyć na złoty kolor. Dodać liście kafiru, ananasa pokrojonego w kostkę, sok z cytryny i jogurt. Całość dusić na wolnym ogniu ok 20 min. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem ew chili. Jeśli jest taka potrzeba zagęścić mąką. Tuż przed podaniem dodać startą skórkę z cytryny i miętę. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz