niedziela, 23 grudnia 2012

chleb żytni na zakwasie

zakwas -około 1 szklanka ( czyli gotowe ciasto odłożone z poprzedniego przygotowywania chleba)
 2 szkl mąka żytnia
2 szkl mąka pszenna pełnoziarnista
woda
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka

dodatki- np nasiona, otręby śliwki suszone itp





Bierzemy dużą miskę (szklaną lub plastikową) wlewamy do niej zakwas i mąkę żytnią oraz wodę w takiej ilość aby ciasto pozostało gęstości zakwasu. Całość mieszamy łyżką i zostawiamy na 8-12 godzin.
To tym czasie należy odłożyć sobie ciasta na następne pieczenie - ok 1 szklankę. Do pozostałego ciasta dodać sól, mąkę pszenna lub ponownie żytnia i wodę w ilości takiej aby ciasto było jedynie trochę gęściejsze od pierwotnego. Teraz ciasto odstawiamy na 4-6 godzin. Po tym czasie dodać olej i dodatki. Przełożyć do foremek (keksówki) wyłożonych papierem lub nasmarowanych tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st C. Poczekać aż podrośnie.
Piec 20 min w 200 st C, potem 1,5 godziny w 160 st C.


Taki chleb jest świeży nawet przez tydzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz