środa, 19 grudnia 2012

Snikers

Ciasto:

0,5 kg mąki
1/2 kostki masła
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki miodu
2 całe jajka
2 łyżeczki sody

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, podzielić na pół. Obie rozwałkować, jedną upiec, a na drugą zrobić polewę i także upiec.

polewa:

25 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
2 łyżki masła

Orzechy posiekać, wszystkie składniki podgrzać w rondlu i połączyć w jednolitą masę. Wylać na jedną część ciasta i upiec. 

Masa:

1 jajko
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szkl mleka
3/4 szkl cukru
cukier waniliowy
1 kostka masła
1 łyżka mąki pszennej

1/2 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku roztrzepać jaki, mąkę ziemniaczaną i pszenną  wlać na wrzące mleko i zagotować, energicznie mieszając. Zdjąć z ognia, dodać masło i razem zmiksować. Na pusty placek wyłożyć gorącą masę i przykryć drugim plackiem z polewą. 
Schłodzić przed podaniem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz