Ciasto:
0,5 kg mąki1/2 kostki masła
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki miodu
2 całe jajka
2 łyżeczki sody
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, podzielić na pół. Obie rozwałkować, jedną upiec, a na drugą zrobić polewę i także upiec.
polewa:
25 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Orzechy posiekać, wszystkie składniki podgrzać w rondlu i połączyć w jednolitą masę. Wylać na jedną część ciasta i upiec.
Masa:
1 jajko
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szkl mleka
3/4 szkl cukru
cukier waniliowy
1 kostka masła
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku roztrzepać jaki, mąkę ziemniaczaną i pszenną wlać na wrzące mleko i zagotować, energicznie mieszając. Zdjąć z ognia, dodać masło i razem zmiksować. Na pusty placek wyłożyć gorącą masę i przykryć drugim plackiem z polewą.
Schłodzić przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz