ciasto:
8 białek
1 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
30 dag wiórek kokosowych
Białka ubić na pianę, dodawać porcjami cukier. Później dodać obie mąki i wiórki i delikatnie wymieszać. Podzielić na 3 placki i upiec. Gorące wyjmować z blaszki.
Masa:
1/2 l mleka
3/4 kostki masła
3/4 szkl cukru
2 budynie waniliowe
8 żółtek
Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować, zostawić pół szkl zimnego. Do masy żółtkowej dodać zimne mleko i budynie - wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Przestudzić. Zimną masę dodawać porcjami do masła. Placki przełożyć masą i posypać wiórkami. Schłodzić 12 godz przed podaniem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz