niedziela, 16 grudnia 2012

kora orzechowa

ciasto:
8 białek
20 dag cukru
10 dag orzechów włoskich siekanych
10 dag orzechów włoskich mielonych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier, a później żółtka, ciągle ubijając dodać pozostałe składniki. Masę podzielić na pół i upiec 2 placki. 

Krem:
1 puszka brzoskwiń
1 i 1/2 kostki masła
2 budynie śmietankowe
2 galaretki brzoskwiniowe - rozpuścić 3 szkl wrzątku
3 łyżki cukru
łyżka mąki pszennej
5 żółtek
delicje ok 30 szt
2 filiżanki mocnej kawy

Sok z brzoskwiń zagotować z 3 łyżkami cukru, budynie rozpuścić w 3/4 szkl wody z łyżką mąki pszennej i 5 żółtek. Wlać na gotujący się sok. Powstaje budyń. 

Masło utrzeć i dodawać porcjami budyń. Na blaszkę wyłożyć placek i pokryć go 1/3 kremu, na to ułożyć delicje nasączone kawą, 1/3 kremu, na to drugi placek i reszte masy. Należy ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową.
Kolejność jest następująca : 
placek
krem
delicje
krem
placek
krem
galaretka i brzoskwinie 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz