niedziela, 16 grudnia 2012

ciasteczka z jabłkami


2 szkl mąki
20 dag masła
jajko
1 żółtko
1 dag drożdży
łyżka cukru
pół szkl śmietany
aromat waniliowy
sól szczypta
50 dag kwaśnych jabłek

Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać żółtko i całe jajko, drożdże utarte z cukrem, śmietanę, aromat, szczyptę soli i jeszcze chwilę siekać nożem. Następnie szybko zagnieść ciasto ręką. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Na stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3 mm, wycinać krążki szklanką. Na połowie każdego ułożyć jabłko obtoczone w cukrze i zlepić pierożek. Ułożyć ciastka na blaszce i piec 180 st C na złoty kolor ok 15 min. Gorące posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz