sobota, 29 grudnia 2012

Klopsiki w sosie kokosowym

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 sucha duża bułka
mleko
0,5 ks mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
3 ziarna kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
2 trawy cytrynowe
4-5 cm świeżego imbiru
ziarna kolendry
puszka mleczka kokosowego
1 limonka
bulion z kurczaka
sól, pieprz, chili, kurkuma

Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć, Dodać do mięsa, bułkę odcisnąć i dodać do miski z mięsem, doprawić solą, pieprzem i chili. Wyrobić klopsiki. Nie mogą być za małe, bo będą suche. Gotowe klopsiki można zamrozić. Rozgrzać patelnię i obsmażyć klopsiki z obu stron. Imbir pokroić w słupki i dodać na patelnię wraz z ziarnami kolendry, zmiażdżonym kardamonem, cynamonem, kurkumą, chyli, trawą cytrynową - wcześniej zgnieść nożem i pokroić na mniejsze kawałki. Gdy wszystko się podsmaży wlać mleko kokosowe i bulion. Całość dusić ok 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz