niedziela, 24 lutego 2013

malinowa napoleonka

gotowe ciasto francuskie
świeże maliny
śmietana kremówka
laska wanilii
skorka z pomarańcza
likier pomarańczowy

Ciasto francuskie rozłożyć i posypać cukrem pudrem. Włożyć do piekarnika na 6-7 min w 220 st, a potem 10 min w 180 st C. Wyjąc ziarenka z wanilii, dodać do śmietany i ubić. Dodać skórkę i likier i delikatnie wymieszać. Schłodzić przed nałożeniem. Upieczone ciasto przekroić na 3 części. Na 1 ułożyć krem i maliny, przykryć 2 częścią, ponownie nałożyć krem i maliny i przykryć 3 częścią.

sałatka z czerwonej papryki, soczewicy i sałaty ziołowej

czerwona papryka
soczewica czarna
liść laurowy
wywar warzywny
cukinia
suszone pomidory
awokado
szczypior
bazylia
cytryna

Soczewicę gotować 15 min w wywarze warzywnym z liściem laurowym.  Pokroić paprykę i cukinię, wyłożyć na blaszkę, polać oliwą, posolić i piec w gorącym piekarniku. Soczewicę odlać, polać oliwą, dodać pokrojone pomidory, paprykę i cukinię oraz pokrojone awokado. Doprawić sola i pieprzem. szczypior i bazylię posiekać, skropić sokiem z cytryny. Całość wymieszać i podawać.

sałatka z zielonej fasolki z sosem musztardowym

główka czosnku
zielona fasolka
ostro ocet winny
musztarda Dijon
płynny miód
oliwa z oliwek
prażone płatki migdałowe


Czosnek zawinąć w folie i upiec w piekarniku. Fasole wrzucić na  osolony wrzątek i gotować kilka minut. Odlać i polać zimną wodą. Czosnek wyjąć z pieca, odciąć koniec i wycisnąć zawartość główki. Dodać ocet winny, miód, musztardę, sól, pieprz i sporo oliwy z oliwek. Wymieszać i dodać fasolkę i płatki migdałowe. Wymieszać i podawać.

sałata siekana

czerwona papryka
szalotka
pomidorki koktajlowe
salami
ciecierzyca
ser Edam
czerwona cykoria
sałata rzymska
czosnek
ocet winny
sos wooster
oliwa
cukier puder
suszone oregano


Pomidorki pokroić na połówki, szalotkę i paprykę w kostkę. Salami  i ser pokroić w paski. Dodać ciecierzyce, posiekana cykorię i sałata rzymską. do sosu drobno pokroić czosnek dodać do octu, sosu wooster, cukru, oliwy. Wszystko wymieszać i dodać do sałatki. Na koniec posypać oregano


sałatka z zielonej papai

zielona papaja
suszone krewetki
ząbek czosnku
bardzo ostra papryczka
2 łyżki brązowego cukru
pasta z tamaryndowca
sos rybny
limonka
szalotka bananowa
marchewka
bazylia
kolendra
orzechy


suszone krewetki utrzeć z sola w moździerzu. Czosnek i papryczkę posiekać i dodać do moździerza wraz z brązowym cukrem. Pastę z tamaryndowca włożyć do wrzątku i 1 łyżkę dodać do moździerza. Dodać 2 łyżki sosu rybnego, sok z limonki i całość dobrze wymieszać. Papaje, szalotkę i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Na koniec posiekać bazylie i kolendrę. Wszystko razem wymieszać z 1 łyżką sosu. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni. Posypać sałatkę.

sajgonki

papier ryżowy
makaron ryżowy
1 łyżka cukru
ocet ryżowy
sos rybny
chili
czosnek
dymka
kolendra i mięta
bazylia
ugotowane i obrane krewetki
kapusta pekińska
Limonka


Makaron zalać wrzątkiem. Przygotować sos z cukru, octu ryżowego, sosu rybnego, pokrojonego chili, dymki i czosnku, kolendry i mięty. Makaron odlać i wypłukać  w zimnej wodzie, pokroić na mniejsze części. Krewetki drobno posiekać dodać do makaronu wraz z pokrojona kapusta, dymką, startą marchewką oraz posiekanymi ziołami: bazylią, mięta i kolendrą. Na koniec dodać sok z limonki i kilka łyżeczek sosu.  Całość wymieszać i nadziewać zwilżony papier ryżowy. Zwinąć i podawać z sosem.

wieprzowina z manchego i membrillo

ser manchego
membrillo - marmolada z pigwy
schab ze skórą
liście szałwii
tymianek
główka czosnku
cherry


Mięso położyć skórą do dołu i naciąć na 3/4 grubości aby zrobić miejsce. Plasterki sera i marmolady ułożyć na mięsie. Dołożyć liście szałwii. Zwinąć i związać sznurkiem .Na blaszce położyć gałązki tymianku i szałwii. Ułożyć na nich mięso skórą do góry. Główkę czosnku przekroić na pół i włożyć pod mięso. Skropić oliwa i posolić. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok 1 godzinę. Mięso pozostawić do wystygnięcia, a blaszkę postawić na gaz i dolać cherry. Odparować przez kilka minut. Polać mięso sosem.

strzępiel faszerowany fenkułem, cytryna i kaparami

strzępiel
fenkuł
cytryna
kapary
masło
białe wino


Rybę posolić i popieprzyć w środku i na zewnątrz. Do środka ryby włożyć fenkuł, cytrynę i kapary oraz grube grudki masła. Zawinąć w folię aluminiową, oblać winem i dokładnie zamknąć folię.  Piec w średnio nagrzanym piecu.

kurczak z nadzieniem czosnkowo- kasztanowym

cebula
czosnek
seler
orzeszki piniowe
pieczone kasztany
natka pietruszki
ugotowany ryż
cały kurczak bez kości ( w internecie można znaleźć filmy jak to zrobić)

Wrzucić na patelnię drobno posiekaną cebulę, czosnek i seler. Do tego dodać orzeszki i drobno posiekane kasztany. Doprawić sola, pieprzem i posiekana pietruszką. Wyłączyć gaz i dodać ryż. Nadziać kurczaka i zawiązać sznurkiem. Piec godzinę.

sobota, 23 lutego 2013

Zakwas żytni

Zrobienie zakwasu wydaje się być prostą rzeczą - woda i żytnia mąka... Ale po kilku próbach okazało się, że mój zakwas nie rośnie i nie pachnie owocowo ( mi ten zapach przypomina sfermentowany sok owocowy)    Ogólnie nic się nie działo z moim zakwasem... Dopytałam wtedy babci, która sama  kiedyś piekła chleb w prawdziwym piecu chlebowym. Poradziła aby przy pieczeniu chleba następnym razem ( na drożdżach z maki żytniej) zostawić mały kawałeczek ciasta. Zostawić go w lodówce w woreczku na ok tydzień. Potem włożyć go do słoiczka dodać ciepłej wody i mąki żytniej. pozostawić na cieple na 2 dni. Powinien mocno urosnąć i zacząć mieć charakterystyczny zapach. Potem dokarmiać go raz dziennie aż do uzyskania pożądanej  ilości zakwasu. A potem już tylko można zabrać się za pieczenie chleba. I zawsze dbać o ten zakwas aby się nigdy nie skończył.


Mój poprzedni zakwas zdechł marną śmiercią - zostawiałam go na 2 tygodnie na oknie i wyjechałam...Miałam go schować w ostatniej chwili i zapomniałam. Chciałam skorzystać z zakwasowej mapy Polski, ale żadna z 6 osób nie odpisała na moją prośbę. Więc rozpoczęłam produkcję nowego zakwasu. W zaufanej piekarni kupiłam chleb z jedynie żytniej mąki na zakwasie i kawałeczek tego chleba użyłam do podpędzenia fermentacji...

Dzień pierwszy


2 łyżki mąki żytniej
2 łyżki wody
kawałeczek tego chleba (to tylko lekko przyśpiesza fermentację, gdy jest ciepło można bez )

Wszystko wymieszać i zostawić w niezakręconym przykrywką słoiku w cieple

Dzień drugi

Zamieszać

Dzień trzeci   i każdy następny

dodać łyżkę wody i łyżkę mąki


Rozmnażać zakwas aż do uzyskania pożądanej ilości. Nie używany schować w lodówce, przed i po każdym użyciu dokarmić.

zakwas dzień trzeci - widać, że zaczyna żyć





W razie pytań - zapraszam do komentowania.

sobota, 9 lutego 2013

grillowany ananas z sosem karmelowym

cały świeży ananas
cukier
laska wanilii
szczypta przyprawy 5 smaków
masło
śmietana kremówka

Ananasa pokroić na 8 części, wykroić twardy rdzeń, skórkę naciąć ale nie odcinać do końca. Smażyć na patelni grillowej po 2 min z każdej strony. Posypać cukrem aby nabrał błysku. Wyłożyć na talerz razem z liśćmi. Rozgrzać czysta patelnię i wsypać 4 łyżki cukru. Poczekać aż się stopi, nie mieszać. Dodać nasiona wanilii i przyprawę 5 smaków. Gdy zawrze wyłączyć gaz, dodać masło i kremówkę, wymieszać. Polać ananasa sosem.

placki z tuńczykiem

puszka tuńczyka w sosie własnym
orzechy wodne - można kopić w puszce znane tez jako kasztany wodne
imbir
dymka
świeża kolendra
papryczka chili
liście limonki
sos rybny
2 jajka


Tuńczyka odsączyć zalewy i rozdrobnić widelcem. Orzechy pokroić, imbir i dymkę zetrzeć na tarce. Wszystko dodać do tuńczyka. Wymieszać i dodać posiekana kolendrę. Chili pozbyć pestek i drobno posiekać, liście limonki zrolować i pokroić. Dodać do tuńczyka. Doprawić sosem rybnym. Dodać 2 jajka i wymieszać rękami. Formować placuszki jak kotlety mielone. Usmażyć na rozgrzanej oliwie.

sos:
łyżeczka cukru
sos rybny
łyżka octu ryżowego
sos z limonki
kolendra

Wszystko razem wymieszać.

placki kukurydziane z sosem jogurtowym

puszka kukurydzy
mąka
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
mleko 4 łyżki
dymka
nać kolendry
papryczka chili
jogurt naturalny
sok z cytryny


Mąkę i proszek przesiać, doprawić sola i pieprzem. Dodać jajko i mleko. Wszystko wymieszać, dodać odrobinę oliwy. Ciasto ma być gładkie. Chili i dymkę pokroić i dodać do ciasta. Nać kolendry drobno posiekać i wrzucić do ciasta. Na koniec dodać kukurydzę. Smażyć placki. Sos jogurtowy przygotować z drobno pokrojonego chili, soku z cytryny, kolendry i jogurtu.

pierś z kurczaka

2 piersi ze skórą
marsala
bulion z kurczaka


Piersi doprawić sola i pieprzem. Rozgrzać patelnię i położyć piersi skóra do dołu. Dobrze przysmażyć z obu stron. Dolać wina i podpalić. Obracać filet w winie. Dolać bulion, skóra musi być do góry aby pozostała chrupiąca. Gotować 3-4 minuty. 

spaghetti z chili, sardynkami i oregano

puszka sardynek
makaron spaghetti
oregano
czosnek
bułka tarta
chili
świeże oregano i rokietnik

Rozgrzać patelnię i dodać pokrojony czosnek i bułkę tartą. Przysmażyć aż bułka się przyrumieni. Doprawić i wyłożyć na papierowy ręcznik.  Na patelnie wlać olej z sardynek i przysmażyć na nim pokrojone chili i czosnek.  Ugotować makaron w osolonej wodzie. Pokroić sardynki i dodać do chili i czosnku. Odcedzić spaghetti i wymieszać z sardynkami. Na końcu dodać oregano i rokietnik. Ułożyć na talerzu i posypać bułką z czosnkiem.


wstążki z szybkim sosem bolognese

makaron wstążki
cebula
czosnek
surowe kiełbaski
pomidorki koktajlowe
parmezan


Najpierw ugotować makaron. Na rozgrzana patelnie dodać oliwę, wrzucić na nią pokrojona cebulę i czosnek. Smażyć aż zmiękną. Usunąć skórkę z kiełbasek i wrzucić mięso na patelnię. Gdy mięso się przyrumieni dodać pokrojone na pół pomidorki. Doprawić i dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu.  Odlać makaron i dodać do sosu. Na koniec dodać  tarty parmezan

kokardki z ricotta, pancetta i groszkiem

makaron kokardki
ricotta
boczek pancetta
groszek mrożony
czosnek
łyżka gęstej śmietany

Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na dużej patelni. Gdy się zrumieni dodać pokrojony boczek i zmniejszyć gaz. Do gotującej się posolonej wody wrzucić makaron. Tuż przed końcem gotowania wrzucić groszek. Odcedzić i dodać do patelni z boczkiem. Dodać śmietanę i kilka łyżek ricotty, wszystko razem wymieszać. Doprawić sola i pieprzem.

makaron z grzybami i porami

por
ciemne pieczarki
makaron lasagne
duży ząbek czosnku
bulion z kury
śmietana
estragon


Najpierw wstawić wodę na makaron. Pieczarki pokroić w plasterki. W patelni rozgrzać oliwę i przysmażyć na niej grzyby. Czosnek pokroić i dodać do pieczarek. pora obrać wypłukać i pokroić. Dodać na patelnię. Gdy całość się przysmaży dodać bulion. Gdy woda się zagotuje włożyć do niej płaty lasagne. Gdy na patelni połowa bulionu wyparuje dodać śmietanę i gotować 3-4 minuty. Dodać płaty makaronu ugotowanego na półtwardo i posypać estragonem. Podawać z bruschetta ciabatty.

poniedziałek, 4 lutego 2013

łosoś z miso i warzywami

filety z łososia ze skórą
bulion rybny
3 łyżki pasty sojowej
suszone liście kafiru
papryczka chili
imbir
brokuł
kapusta chińska
grzybki enoki

Na patelnię wyłożyć pastę i dolać bulion. Wymieszać i zagotować, dodać 2 liście kafiru. Pokroić chili i imbir i dodać do bulionu. Włożyć rybę, gdy bulion się zagotuje zmniejszyć gaz. Pokroić brokuła, oddzielić liście od łodyg kapusty i także pokroić. Delikatnie wyjąć rybę na talerz i polać bulionem. Do bulionu wrzucić łodygi kapusty i brokuła, gdy się zagotuje dodać liście kapusty. Zdjąć skórę z łososia, podzielić na kawałki i ułożyć połowę grzybków. Resztę grzybków dodać do bulionu. Rybę polać sosem z warzywami.

małże z selerem naciowym i chili

małże
seler naciowy
papryczka chili
dymka
szalotki
ząbek czosnku
tymianek
liść laurowy
wermut
150 ml białego wytrawnego wina
łyżka gęstej śmietany
natka z pietruszki


Posiekać dymkę, szalotki, czosnek,seler i chili. Wlać olej na głęboką patelnię i smażyć wszystkie warzywa z tymiankiem i liściem laurowym, doprawić solą. Wrzucić mule i przykryć na kilka minut. Potrząsać garnkiem. Gdy małże się otworzą dodać wermut i wino. Zredukować sos. Dodać śmietanę i natkę z pietruszki



majonez czosnkowo -szafranowy

szafran
3 jajka
musztarda Dijon
czosnek
sok z cytryny
olej


Szafran zalać ciepłą wodą. Oddzielić żółtka, dodać do nich musztardę, posiekany czosnek, szafran i sok z cytryny. Mieszać stale dodając oliwy. Doprawić gdy będzie już gęsty

szybki smażony ryż

biały ryż - ugotowany
imbir
chili z pestkami
czosnek
dymka
brokuł
2 jajka
sos rybny


Posiekać imbir, dymkę chili i czosnek. Brokuła obrać. Jajka roztrzepać. Rozgrzać oliwę i dodać imbir, czosnek  chili, dymkę i brokuła. Dolać odrobinę wody i dodać ryż. Dodać jajka, szczypiorek i niewielka ilość sosu rybnego. Wymieszać. Podawać z ćwiartkami limonki.

wrapy z sałaty z wołowiną

sałata
mielona wołowina
mielona wieprzowina
imbir
papryczka chili
czosnek
dymka
brązowy cukier
sos rybny
limonka
sos sojowy
olej sezamowy
natka z kolendry


mięsa doprawić sola i pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć mięso. Odcedzić nadmiar tłuszczu. Pokroić chili, imbir, czosnek i dymkę. Na oleju sezamowym podsmażyć imbir, chili i czosnek. Posypać brązowym cukrem. Dodać mięso i sos rybny. Dodać skórkę z limonki i sok z 1/4 limonki. Na końcu dodać dymkę i zdjęć z ognia. Zrobić sos z łyżeczki brązowego cukru, oleju sezamowego, oliwy, sosu rybnego, kawałka chili z pestkami, soku z limonki, posiekanej kolendry i sosu sojowego. Na liście sałaty nakładać farsz i polać sosem.

pieczony kurczak

chorizo
cebula
czosnek
tymianek
puszka białej fasoli
cały kurczak
suszone pomidory w zalewie
duża cytryna
wędzona papryka
400 ml białego wytrawnego wina
400 ml wody
tymianek


Obrać kiełbaskę i pokroić. Przysmażyć na patelni. Cebule pokroić i dodać do chorizo. Czosnek pokroić i wrzucić na patelnię. tymianek oberwać palcami i wrzucać na patelnię. Odlać zalewę z fasoli i dorzucić na patelnię. Doprawić sola i pieprzem i zamieszać. Dodać suszone pomidory. Nadzienie odstawić do przestygnięcia i nadziać nim kurczaka. Otwór zatkać cytryną. kurczaka z wierzchu polać oliwa i doprawić sola, pieprzem i wędzona papryka. Przyprawy wetrzeć.  Na blaszkę do pieczenia wylać wino i wodę. Ułożyć kurczaka i obłożyć dużą ilością tymianku. Przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika na 1 godz w 180 st C. Zdjąć folie i piec jeszcze 30 min aby skorka się przyrumieniła. po upieczeniu wyjąć cytrynę wycisnąć miąższ do sosu w brytfannie, całość przetrzeć przez sito. Przed krojeniem wyjąć nadzienie i polać sosem. Pokroić kurczaka.






morlesz z pomidorowo - ziołową salsą

filety z ryby
pomidorki koktajlowe
czarne oliwki
natka kolendry
świeża bazylia
cytryna



Rybę smażyć skórką do dołu. Doprawić sola i pieprzem. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone pomidorki i oliwki, doprawić solą i pieprzem. Po 1 min dodać kolendrę, bazylie i sok z cytryny. Zamieszać i zdjąć z ognia. Rybę obrócić na druga stronę gdy zmatowieje w 2/3.

kurczak z cykoria w sosie marsala

pierś z kurczaka ze skórą
cykoria czerwona lub biała
gałązki tymianku
ząbek czosnku
wino marsala
150 ml bulionu
łyżka masła


Pierś doprawić sola i pieprzem. Mięso położyć na rozgrzanej oliwie skórka do dołu. Cykorie pokroić na ćwiartki i dołożyć na patelnię. Ząbek czosnku zmiażdżyć i dorzucić wraz z tymiankiem. Gdy skorka z kurczaka będzie złota obrócić go na druga stronę. Dolać wina i bulion. Dodać masło i dusić 10 min