puszka tuńczyka w sosie własnym
orzechy wodne - można kopić w puszce znane tez jako kasztany wodne
imbir
dymka
świeża kolendra
papryczka chili
liście limonki
sos rybny
2 jajka
Tuńczyka odsączyć zalewy i rozdrobnić widelcem. Orzechy pokroić, imbir i dymkę zetrzeć na tarce. Wszystko dodać do tuńczyka. Wymieszać i dodać posiekana kolendrę. Chili pozbyć pestek i drobno posiekać, liście limonki zrolować i pokroić. Dodać do tuńczyka. Doprawić sosem rybnym. Dodać 2 jajka i wymieszać rękami. Formować placuszki jak kotlety mielone. Usmażyć na rozgrzanej oliwie.
sos:
łyżeczka cukru
sos rybny
łyżka octu ryżowego
sos z limonki
kolendra
Wszystko razem wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz