poniedziałek, 4 lutego 2013

majonez czosnkowo -szafranowy

szafran
3 jajka
musztarda Dijon
czosnek
sok z cytryny
olej


Szafran zalać ciepłą wodą. Oddzielić żółtka, dodać do nich musztardę, posiekany czosnek, szafran i sok z cytryny. Mieszać stale dodając oliwy. Doprawić gdy będzie już gęsty

3 komentarze:

  1. Robił to już ktoś? jak dużo trzeba oliwy/oleju?

    OdpowiedzUsuń
  2. tego majonezu nie robiłam, ale przy tradycyjnym na 3 żółtka - szklanka oleju (250 ml). Używam do tego celu miksera i dodaję olej porcjami. Uwielbiam majonez z musztardą francuską. Robię co roku na Wielkanoc do jajek.

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekuję bardzo za odpowiedz!:)

    OdpowiedzUsuń