poniedziałek, 4 lutego 2013

pieczony kurczak

chorizo
cebula
czosnek
tymianek
puszka białej fasoli
cały kurczak
suszone pomidory w zalewie
duża cytryna
wędzona papryka
400 ml białego wytrawnego wina
400 ml wody
tymianek


Obrać kiełbaskę i pokroić. Przysmażyć na patelni. Cebule pokroić i dodać do chorizo. Czosnek pokroić i wrzucić na patelnię. tymianek oberwać palcami i wrzucać na patelnię. Odlać zalewę z fasoli i dorzucić na patelnię. Doprawić sola i pieprzem i zamieszać. Dodać suszone pomidory. Nadzienie odstawić do przestygnięcia i nadziać nim kurczaka. Otwór zatkać cytryną. kurczaka z wierzchu polać oliwa i doprawić sola, pieprzem i wędzona papryka. Przyprawy wetrzeć.  Na blaszkę do pieczenia wylać wino i wodę. Ułożyć kurczaka i obłożyć dużą ilością tymianku. Przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika na 1 godz w 180 st C. Zdjąć folie i piec jeszcze 30 min aby skorka się przyrumieniła. po upieczeniu wyjąć cytrynę wycisnąć miąższ do sosu w brytfannie, całość przetrzeć przez sito. Przed krojeniem wyjąć nadzienie i polać sosem. Pokroić kurczaka.






1 komentarz: