poniedziałek, 10 września 2012

Zupa borowikowa krem



50 dag borowików
1 duża cebula (150 g)
2 średnie marchewki (200 g)
pół małego selera (150 g)
1 pietruszka (40 g)
kawałek pora (50 g)
liść laurowy
ok. 1,5 l wody
50 ml słodkiej śmietanki 30%



Borowiki oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, podsmażyć razem na małej ilości masła. Z warzyw ugotować wywar, dodać grzyby z cebulą(odłożyć 3 łyżki grzybów), posolić i doprawić pieprzem, gotować ok 20 min. Całość zmiksować, dodać zostawione wcześniej borowiki. Do lekko przestygniętej zupy dodać śmietanę.Niestety tylko z 30% śmietana zupa jest naprawdę kremowa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz