poniedziałek, 10 września 2012

rogaliki cytrynowe



3 szkl mąki
Pół szkl cukru pudru
1 kostka masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1 torebka cukru waniliowego
Skórka z 1 cytryny
Jajko do posmarowania i gruby cukier
Marmolada lub jabłka




Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę  skórkę z cytryny i żółtka. Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na min 30 min. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na trójkąty, nakładać dżem i zwijać, smarować jajkiem i posypać cukrem, piec 20 min w 190 st C

1 komentarz:

  1. Rogaliki są super :) rozpływają się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń