środa, 26 września 2012

Szarlotka z różową pianką




• 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
• cynamon
• 50 dkg mąki
• 25 dkg margaryny
• 5 żółtek
• 2 łyżki cukru
• cukier waniliowy
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• Piana: 5 białek
• 1 szklanka cukru
• 1 duży kisiel czerwony (90 g)
• 1 budyń śmietankowy
• 1/2 l mleka



 Przygotować ciasto: margarynę posiekać z mąką, dodać resztę składników, dobrze wymieszać.  2/3 ciasta włożyć do lodówki, resztę zamrozić. Po godzinie ciasto z lodówki można rozwałkować i ułożyć na blaszce. Jabłka przekroić na połówki, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć je na cieście, posypać cynamonem i cukrem. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ugotowany i gorący wylać na jabłka. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, ubijać razem, a na końcu wymieszać z kisielem. Pianę wylać na jabłka, posypać pozostałą 1/3 ciasta startą na tartce. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 190-200 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz