Ruskie:
2 kg ugotowanych ziemniaków odparowanych, 2 kg twarogu, 80 dag boczku wędzonego, 3 duże cebule, pieprz, sól
Boczek pokroić w kostkę i stopić, tłuszcz odlać, dołożyć pokrojoną cebulę i zeszklić. Zmielić na maszynce do mienienia na dużych oczkach wraz z ziemniakami i serem. Doprawić.
słodkie z twarogu:
1 kg twarogu, 1 szkl ryżu, świeża mięta, cukier.
Ryż ugotować z 1 szkl wody i 1 szkl mleka wraz z łyżeczką masła. Przestudzić. Wymieszać z twarogiem, miętę pokroić i dodać do farszu. Dosłodzić
meksykańskie:
0,5 kg mięsa mielonego, 1 duża cebula, 1 papryka czerwona, 2 duże pomidory, puszka kukurydzy, przyprawy
Cebulę pokroić i zeszklić, dodać mięso, smażyć. Dodać pokrojoną paprykę i obrane ze skóry pomidory. Odparować nadmiar wody. Doprawić solą, chili, papryką słodką, oregano, bazylią. Na koniec dodac kukurydzę.
serniczkowe:
0,5 kg twarogu, 2 żółtka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, 2 łyżki kaszy manny
Wszystkie składniki wymieszać mikserem, na koniec dodać rodzynki.
z gruszką i serem pleśniowym:
2 małe twarde gruszki, 5 dag sera pleśniowego z niebieską pleśnią ( ja użyłam Rokpol), serek ricotta.
Gruszki obrać i zetrzeć na tartce, odcisnąć. Ser pleśniowy też zetrzeć na tartce, wymieszać z gruszką i serkiem ricotta. Doprawić solą.
Z avocado:
1 miękkie avocado, 15 dag twarogu, sól, pieprz, sok z limonki
avocado rozgnieść widelcem, wymieszać z pokruszonym twarogiem, doprawić sokiem i przyprawami.
szpinakowe:
paczka szpinaku - całe liście, 200 g sera feta ( najlepiej oryginalnej greckiej fety, bo te ogólnodostępne kanapkowe nic wspólnego z fetą nie mają ), pieprz, mała cebulka, 3 ząbki czosnku
Cebulkę zeszklić, dodać grubo posiekane liście szpinaku, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać fetę, mieszać aż się rozpuści i odparuje się nadmiar wody. Doprawić pieprzem
owocowe:
to po prostu owoce bez pestek obtoczone w cukrze
A ciasto:
To po prostu mąka, olej ( ok 3 łyżek na 1 kg mąki), sól i ciepła woda.
farsze od lewej u góry: meksykański, szpinakowy, od lewej na dole: z gruszką, z avocado |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz