czwartek, 13 września 2012

pierogi - farsze

Zgodnie z obietnicą wstawiam przepisy na pierogi

Ruskie:

 2 kg ugotowanych ziemniaków odparowanych, 2 kg twarogu, 80 dag boczku wędzonego, 3 duże cebule, pieprz, sól

Boczek pokroić w kostkę i stopić, tłuszcz odlać, dołożyć pokrojoną cebulę i zeszklić. Zmielić na maszynce do mienienia na dużych oczkach wraz z ziemniakami i serem. Doprawić. 

słodkie z twarogu:

1 kg twarogu, 1 szkl ryżu, świeża mięta, cukier.

Ryż ugotować z 1 szkl wody i 1 szkl mleka wraz z łyżeczką masła. Przestudzić. Wymieszać z twarogiem, miętę pokroić i dodać do farszu. Dosłodzić

  
meksykańskie:

0,5 kg mięsa mielonego, 1 duża cebula, 1 papryka czerwona, 2 duże pomidory, puszka kukurydzy, przyprawy

Cebulę pokroić i zeszklić, dodać mięso, smażyć. Dodać pokrojoną paprykę i obrane ze skóry pomidory. Odparować nadmiar wody. Doprawić solą, chili, papryką słodką, oregano, bazylią. Na koniec dodac kukurydzę. 

serniczkowe:

0,5 kg twarogu, 2 żółtka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, 2 łyżki kaszy manny 

Wszystkie składniki wymieszać mikserem, na koniec dodać rodzynki. 

z gruszką i serem pleśniowym:

2 małe twarde gruszki, 5 dag  sera pleśniowego z niebieską pleśnią ( ja użyłam Rokpol), serek ricotta.

Gruszki obrać i zetrzeć na tartce, odcisnąć. Ser pleśniowy też zetrzeć na tartce, wymieszać z gruszką i serkiem ricotta. Doprawić solą.  

Z avocado:

1 miękkie avocado, 15 dag twarogu, sól, pieprz, sok z limonki

avocado rozgnieść widelcem, wymieszać z pokruszonym twarogiem, doprawić sokiem i przyprawami. 

szpinakowe:

paczka szpinaku - całe liście, 200 g sera feta ( najlepiej oryginalnej greckiej fety, bo te ogólnodostępne kanapkowe nic wspólnego z fetą nie mają ), pieprz, mała cebulka, 3 ząbki czosnku

Cebulkę zeszklić, dodać grubo posiekane liście szpinaku, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać fetę, mieszać aż się rozpuści i odparuje się nadmiar wody. Doprawić pieprzem

owocowe:

to po prostu owoce bez pestek obtoczone w cukrze


A ciasto:

To po prostu mąka, olej ( ok 3 łyżek na 1 kg mąki), sól i ciepła woda. 


farsze od lewej u góry: meksykański, szpinakowy,
od lewej na dole: z gruszką, z avocado









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz