poniedziałek, 10 września 2012

pasztet z wątróbki


500 g wątróbki drobiowej
żubrówka lub koniak, brandy, śliwowica...ok 50 ml
2 jajka
świeża bazylia, majeranek lub inne zioła
sucha grahamka lub chleb razowy
sól, pieprz
1 duża marchewka ugotowana
1 duża cebula podsmażona na 60 g masła (1/3 kostki)



Wątróbkę wypłukać obrać z błon, zalać alkoholem i wstawić do lodówki na min 4 godz. Potem wrzucić pozostałe składniki beż pieczywa. Zmiksować. Zioła mogą być inne, można dodać też borówkę lub żurawinę. Bułkę lub chleb zetrzeć na tartce i dodać do masy aby była gęstości śmietany. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec godzinę w 150 st C. Kroić dopiero po wystygnięciu. Pokroić na plastry i zamrozić.

Mimo małej ilości tłuszczu pasztet się nie kruszy, więc myslę, że można jeszcze ograniczyć masło. Ja robiłam tylko z wątróbki kurzej, ale mam zamiar następnym razem dodać wątórbkę gęsią - jest twardsza, więc masa będzie gęstsza i będzie potrzeba mniej bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz