poniedziałek, 10 września 2012

Indyk w sosie pomarańczowym

0,5 kg indyka bez kości
1 duża cebula
2 pomarańcze
1,5 cm imbiru
pół laski cynamonu



Cebule podsmażyć w rondlu, dodać kawałki indyka, zalać woda lub bulionem do 2/3 wysokości mięsa w garnku. Z 1 pomarańczy wycisnąć sok i dodać do garnka, a drugie pomarańcze pokroić na kawałki i też dodać do garnka . Doprawić imbirem ( suszony lub świeży – obrać i zetrzeć na tartce, ilość zależy od upodobań jednak nie za dużo bo będzie za pikantne), chili, solą pieprzem, słodką wędzoną papryka proszkowaną (można też dodać świeża paprykę czerwoną ) i pół laski cynamonu. Skórkę z jednego pomarańczy dokładnie umyć, pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na suchej patelni, dodać do sosu. Gotować ok. 15-20 min - zależy od wielkości kawałków indyka, ale nie za długo żeby mięso nie zrobiło się suche. Zagęścić mąką ziemniaczaną jeśli jest potrzeba. Podawać z ryżem, koniecznie takim sypkim i gotowanym na wodzie z mlekiem. W sam na zimowy obiad, ma piękny letni kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz