poniedziałek, 10 września 2012

Kurczak w jogurcie z kiwi

0,5 kg piersi z kurczaka
1 duża cebula
2 twarde kiwi
 2 szt papryki czerwonej
400 g jogurtu naturalnego
100 g sera typu feta






Cebulę pokroić i zeszklić na suchej patelni, dodać kawałki piersi kurczaka, podsmażyć, dodać pokrojona czerwona paprykę –Zalać niewielka ilością wody i dodać duże opakowanie naturalnego jogurtu. Doprawić sola(mało soli, bo sos będzie posypany fetą), pieprzem, curry, kolendrą, bazylią i czym tam kto lubi. Raczej nie ma potrzeby zagęszczania, ale gdyby jogurt był rzadki to zagęścić np. startym ziemniakiem albo zielonym bananem . Gdy już sos będzie gotowy wyłączyć go i przykryć. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w połplastry. Dodać do sosu, zamieszać aby kiwi złapało temperaturę. Nie można kiwi zagotować bo straci kolor i smak. Podawać z makaronem i posypywać serem typu feta lub bałkańskim lub innym słonym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz