poniedziałek, 17 września 2012

Panna cotta


250ml śmietany kremówki
50g cukru
laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny
woda

200 g truskawek
10 ml soku żurawinowego
50 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta pieprzu

Śmietanę wlać do rondelka, dodać cukier, wanilię. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. W międzyczasie rozpuścić żelatynę w łyżce gorącej wody, dodać do śmietany, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.
Wlać do małych szklanek lub kokilek, włożyć do lodówki. Schładzać ok. 4 godzin. Przed podaniem włożyć szklanki na sekundę, dwie do wrzątku, wyłożyć deser na talerz.
Truskawki zmiksować z sokiem. Dodać cukier, cukier waniliowy i pieprz. Schłodzić, polać deser bezpośrednio przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz