poniedziałek, 10 września 2012

schaboszczak w wielu odsłonach...




Pospolity schabowy teoretycznie jest ze schabu, ale można użyć do tego celu piersi z kurczaka czy też indyka. Trzeba się wyżyć młotkiem a potem wiadomo standard 1. mąka 2. jajko 3. panierka


z czego zrobić panierkę?? Tradycyjnie to bułka tarta z mąką  ale możliwych jest wiele kombinacji : gdy dodamy kaszy manny panierka będzie chrupiąca, zamiast zwykłej maki może być maka kukurydziana czy tez zdrowotna maka z amarantusa. Nie polecam maki pełnoziarnistej, bo panierka wychodzi ciężka. Świetne są też płatki kukurydziane, płatki migdałowe, suszone pomidory, orzechy, zioła, wiórki kokosowe...itp..


Schabowy z pesto bazyliowym - zamiast jajka posmarować mięso pesto, jak jest gęste to można z jajkiem czy woda rozrobić, potem normalnie panierka


Schabowy z serowa panierką - 1.jajko 2. mąka(szybko i niedokładnie) 3. drobno tarty ser cheddar lub inny twardy 4. panierka


schabowy z cieście biszkoptowym - 1 białko ubić na sztywno, dodać żółtko i 1 łyżkę mąki - wymieszać. Schabowy w make i w ciasto. Usmażyć


schabowy z żurawiną - zamiast jajka posmarować dżemem żurawinowym


schabowy z cieście francuskim- doprawić przyprawami i owinąć w ciasto francuskie, ponakłuwać i usmażyć


Inna opcja to nafaszerować schabowego trzeba zrobić dziurę w mięsie i coś tam włożyć np ser pleśniowy i żurawinę, ser żółty i roztarty czosnek, szpinak z feta, grzyby z cebulką, zioła, szynka, boczek, borówki, pomarańcze, papryka, oliwki, figi, mięso mielone....Potem tradycyjne obtaczanie w czym kto chce..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz