poniedziałek, 10 września 2012

faszerowane pomidory



6 średnich pomidorów dość twardych
cebula
papryka
1 pojedyncza pierś z kurczaka
kulka sera mozzarella
świeża bazylia, oregano
bułka tarta

opcjonalnie:

cukinia, boczek, fasola, kukurydza itp...

Pomidory umyć, ściąć spody, a środek wydrążyć łyżeczką. Denka i miąższ pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić, podsmażyć, dodać kawałki mięsa, paprykę, a na koniec pokrojonego pomidora. Gdy wszystko puści sok posolić, doprawić pieprzem, dodać bazylię oregano. Odparować nadmiar wody. Odstawić do przestygnięcia. Ser zetrzeć na tartce i dodać  do zimnego farszu. Nadziewać pomidory, po wierzchu posypać bułką tartą np razową. Zapiec w piekarniku 180 st C ok pół godziny. 

Podobnie można nafaszerować paprykę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz