poniedziałek, 10 września 2012

Mousse au chocolat



Składniki:

20 dag czekolady (mlecznej i/lub gorzkiej),2 łyżki mleka, 6 białek z jaj, ½ litra śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli.

Jak przyrządzić?

Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do szklanej miski, dodajemy 2 łyżki mleka i wstawiamy do mikrofalówki na średnią moc na 2-3 min, w połowie czasu zamieszać. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem kilka minut, aż do uzyskania bitej śmietany. Jeszcze lekko ciepłą czekoladę mieszamy delikatnie z bitą śmietaną i pianą z białek.
Deser przekładamy do salaterki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężał.Można też dodać fermentowanych wiśni, świeżych malin, truskawek itp...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz