poniedziałek, 10 września 2012

Kokosowy kurczak tajski

kolor sosu przez żółtą pastę curry

2 łyżki zielonej pasty curry
puszka mleczka kokosowego (400 ml)
80 dag kurczaka,
 1 łyżka sosu sojowego
2 czerwone papryki,
Pedy bambusa mrożone lub w słoiku – można znaleźć na stoisku z orientalnymi dodatkami, ewentualnie miks chiński mrożony- tylko wtedy danie będzie bardziej przypominać chińskie niż tajskie

Chili, sól, świeża bazylia


W woku lub głębokiej patelni podsmażyć pastę curry, dodać kurczaka, mleczko kokosowe, mrożonego bambusa (jeśli mamy marynowanego to dodać go później z przyprawami) dusić kilka min. Dodać paprykę, sos sojowy, chili, bazylię, sól. Podawać z ryżem, można też posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz