czwartek, 13 września 2012

sajgonki

Składniki:

- papier ryżowy
- mięso mielone
- kapusta pekińska
- marchew
- pietruszka
- seler
- cebula
- imbir
- czosnek
- szczypior
- sos sojowy lub rybny
- suszone grzyby mun
- makaron sojowy

Przygotowanie:


Przygotowujemy duży garnek na farsz. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy mielone mięso z czosnkiem. Podsmażone dajemy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę. Jak trochę zmiękną dodajemy je do garnka. Dodajemy dwie łyżki sosu sojowego i na małym ogniu zaczynamy dusić. Do garnka dodajemy starty na miałko imbir. Cebule, seler i kapustę  także należy zetrzeć na tartce. Grzyby mun moczymy w wodzie, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu drobno kroimy na góra centymetrowej długości fragmenty. Całość dusimy w garnku dodając w miarę potrzeby sos sojowy. Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek. Do smaku dodajemy soli, pieprzu.

Do krojenia wszystkich składników świetnie nadaję sie szatkowniczka do maszynki elektrycznej. Wtedy krojenie wszystkiego zajmuje 5 min.



Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą. Każdy płat papieru ryżowego zwilżamy wodą i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać.

Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze i zawijamy jak paszteciki z naleśników. Gotowe obsmażyć w głębokim oleju.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz