wtorek, 11 września 2012

Kulebiaczki

To takie drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami. Są dobre na zimno i na ciepło. Idealne do czerwonego barszczu

Farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
mała głowa kapusty białej
20 dag pieczarek lub suszonych grzybów
3 cebule

Kapustę białą poszatkować, ugotować razem z kwaszoną i przepuścić obie przez maszynkę o grubych oczkach. Starannie odcisnąć. Cebulę i pieczarki podsmażyć i dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. 

Ciasto:

3,5 szkl mąki
1 margaryna
2 całe jajka
3 żółtka
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany

Z drożdży,  cukru i śmietany zrobić zaczyn i poczekać aż wyrośnie. Dodać pozostałe składniki. Nie czekać aż ciasto wyrośnie. Kroić na małe kawałki i wałkować je na okrągłe placuszki. Nadziewać farszem i formować owalne pierożki. Smarować białkiem i posypać kminkiem. 

Piec w temp 180 st C ok pół godziny.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz