To jest przepis podstawowy. W okresie kiedyś dojrzewają pomidory mam też nadmiar bazylii w ogrodzie, więc dodaję ją przed miksowaniem wraz z kilkoma ząbkami czosnku. Zupa pomidorowa z takim pomidorowo- bazyliowym przecierem jest cudowna :)
Fajną sprawą jest też dodanie papryki do pomidorów, trzeba je razem smażyć. Taki przecież jest super do gulaszu.
Jeśli ktoś lubi ostre smaki można pokusić się o dodanie papryczki chili
A teraz ketchup. Właściwie taki przecier z bazylią i czosnkiem jest już gotowym sosem, ale można go mocniej odparować aby był gęściejszy i dodać ulubione przyprawy.
W tym roku wiele sadzonek pomidorów okazało się pomidorkiem koktajlowym, urosły nawet takie kolorowe zielono - brązowe. Postanowiłam wpakować je do słoika w całości i zalać rzadkim przecierem. Tutaj pomidory w garnku dostały przykrywkę i większą temperaturę aby szybciej się rozleciały. Przed miksowaniem sól, pieprz i cukier .
Wszystko oczywiście po nałożeniu w słoiki pasteryzujemy, przeciery można w piekarniku, ale pomidorki koktajlowe już tradycyjnym sposobem.
przecier pomidorowy z papryką |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz