poniedziałek, 10 września 2012

kotlety rybne


1,5 kg filetów rybnych(najlepsze kotlety wyjdą gdy użyjemy różnych filetów:np,troche mintaja,makreli, dorsza itp).
2 jaja
tarta bułka
duży pęczek natki pietruszki
2 duże cebule
sól,pieprz




Filety rybne mielimy.
Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju.
Do odciśniętej i zmielonej ryby dodajemy podsmażoną cebule,jajka,przyprawy,trochę tartej bułki i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Natkę można też zmielić razem z rybą i wtedy wyjdą 100% kotlety na zielono -  oczywiście jeśli sami filetujemy rybę :)
Całość odstawić na 10 minut do lodówki.
Formować kotlety i smażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Kotlety smaczne są zarówno na ciepło jak i na zimno, a przy tym mało czuć je rybą więc są dobre dla dzieci czy dla tych co ryb nie lubią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz