poniedziałek, 10 września 2012

Zielone ciasto Świerszcz




Duża paczka kakaowych markizów 30 dag– ważne żeby ciasteczka były ciemne.
50 g masła
50 g czekolady
150 g pianek jojo- najlepiej białe
125 g mleka
90 ml barowego soku barmańskiego
60 ml likieru kakaowego lub baileys
400g jogurtu naturalnego


Ciasteczka, czekoladę i masło potraktować malakserem, tak aby wszystko się polączyło w jednolita papkę, tym co powstanie wyłożyć spód i boki tortownicy. Schłodzić. Pianki wrzucić do garnka i zalać mlekiem i rozpuścić na ogniu. Nie doprowadzać do wrzenia. Jak pianki się rozpuszczą dodajemy likiery, jak będzie już letnie dodajemy jogurt. Jeśli masa będzie za blada można dodać więcej zielonego likieru albo barwnik zielony. Masę wyłożyć na schłodzony spód - -wstawić do lodówki. Całość zajmuje 10 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz