250 g mąki pszennej
125 g masła
2 żółtka
sól
Masło dodać do mąki i drobno posiekać nożem nie dotykając go. Dodać sól i żółtka i szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Wyjąć ciasto rozwałkować między warstwami folii spożywczej i wyłożyć do formy. Całość ponownie do lodówki na kilka minut. Nagrzać piekarnik do180 st C, wyjąć formę z lodówki, ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem. Piec 15 min.Wysypać groch, nałożyć farsz i zapiec jeszcze 20 min.
Farsz:
cebula
cukinia lub patison
papryka
pomidory
bazylia
przyprawy
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, wrzucić na patelnie wszystko poza pomidorami, podsmażyć kilka minut, dodać pomidory i przyprawy, odparować nadmiar wody.
dodatkowo żółty ser |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz