poniedziałek, 10 września 2012

Makaron z boczkiem w sosie piwno- serowym


dowolny makaron - paczka
40 dag boczku wędzonego surowego
butelka ciemnego dobrego piwa
ser żółty najlepiej cheddar lub inny o ostrym smaku ok 10 dag
łyżka mąki
pół szkl mleka
gałka muszkatołowa, pieprz, sól
1 cebula
warzywa jakie mamy : np cieciorka w puszce, fasolka szparagowa, brokół, pieczarki, cukinia....




Makaron ugotowac na pół twardo- polowe czasu podanego na opakowaniu. mleko wlac do rondla, dodac mąke zrobić zasmażkę. Intensywnie mieszać zeby nie było grudek. Dolac piwo ok ćwierć butelki.Dodac ser starty. Wymieszać, doprawić. Jeśli piwo będzie zbyt mocno przebijać dodać jogurtu. Boczek pokroić, podsmażyć, wrzucić cebulkę, zeszklić, dodać wszystko do sosu. Warzywa jakie mamy pokroić i tez do sosu, można ich nie gotowac wcześniej, tylko wtedy trzeba je wrzucic wcześniej do sosu. Sos musi być dośc rzadki, bo makaron jeszcze wchlonie część wody. Makaron wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać sosem, zapiec w piekarniku pół godziny. Na talerzu posypac skórka z cytryny i świeżym szczypiorkiem . Trzeba uważać z sola bo boczek zwykle bywa słony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz